slimme meter

Sinds 2015 krijgt ieder huis in Nederland een slimme meter aangeboden. De gas- en elektriciteitsmeters worden straat voor straat vervangen door een digitale “slimme” meter.  

Het lijkt nu nog toekomstmuziek, maar de verwachting is dat energieleveranciers in de nabije toekomst wisselende energietarieven aanbieden. Met een app ziet u wanneer de energieprijzen laag zijn of juist hoog. Dan weet u wanneer u wel of niet de vaatwasser of de wasmachine aan moet zetten om te profiteren van de beste prijs.

Moet ik een slimme meter accepteren?

Het is niet verplicht, maar met de slimme meter is uw woning weer helemaal uitgerust voor de toekomst. Wij adviseren u de omwisseling van de meter te accepteren. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Ook blijven uw gegevens privé, mits dit wordt gemeld bij uw netwerkbeheerder. Let op, u moet wel jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven aan uw energieleverander.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

  • Gemak: uw meter stuurt automatisch meterstanden door, ook als u verhuist.
  • Nauwkeurig: een energierekening zonder geschatte meterstanden, want uw afrekening wordt berekend op de actuele standen.
  • Besparend: door beter inzicht méér grip op uw energiekosten. U ontvangt elke twee maanden een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier.
  • Toekomstgericht: voorbereid op de slimme energie van de toekomst met flexibele tarieven.

 Bron: www.liander.nl

 

Hoe werkt een slimme meter?

Een ‘slimme meter’ slaat meerdere keren per dag uw gas- en elektriciteitsstanden op. En ook de elektriciteit die u terug levert als u zonnepanelen heeft. De meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar uw energieleverancier. Het doorsturen van de meterstanden gaat via het mobiele telefoonnetwerk.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Voor 2021 krijgt ieder huis in Nederland een slimme meter aangeboden. Dit is gratis. Neemt u de slimme meter niet? En besluit u op een later moment dat u de slimme meter wel wilt? Dan mag de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.

Mag ik de slimmer meter weigeren?

U mag een slimme meter weigeren. Werkt uw huidige meter nog goed? Dan blijft deze gewoon hangen. Heeft u wel een nieuwe meter nodig? Dan krijgt u alsnog de slimme meter. Bij uw oude meter geeft u, zoals u gewend bent, zelf uw meterstanden aan het energiebedrijf door. U ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.

Ziet de netbeheerder al mijn energieverbruik of is mijn privacy goed beschermd?

Netbeheerders houden zich aan strenge privacyregels. En de slimme meter wordt niet continu uitgelezen en er is geen inzicht in uw energieverbruik per apparaat. Het is bijvoorbeeld niet te zien of u televisie lijkt of onder de douche staat. Via de slimme meter is niet te zien wat uw leefpatroon is.

Hoe zorg ik ervoor dat ik goed weet wat ik verbruik?

U haalt nog meer uit uw slimme meter als u er een energieverbruiksmanager aan koppelt. Die laat zien hoeveel gas en stroom u verbruikt. Via uw computer of uw smartphone ziet u uw energieverbruik en -kosten. Zo wordt besparen leuker en makkelijker.

Een overzicht van alle energiemanagers vindt u op: www.energieverbruiksmanagers.nl
U vindt hier ook veel handige tips over energie besparen.

 

Waar vind ik nog meer informatie over de slimme meter?

Liander is in ons werkgebied de netbeheerder. Op de www.liander.nl vindt u veel informatie over de slimme meter. U vindt hier ook een leuk filmpje met uitleg over de slimme meter.