40 huurwoningen per week voorzien van zonnepanelen

We zijn volop bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Vanaf deze week met een extra impuls. In de komende drie maanden voorzien we 500 huurwoningen van zonnepanelen. Nog voor de kerst is dit klaar. Dat betekent 40 huurwoningen per week en een investering van € 1,8 miljoen euro.

 

Huurders doen mee

De 500 woningen liggen verspreid over ons werkgebied. Zo plaatsen we zonnepanelen in Drachten, Boornbergum, Jubbega, Joure, Sneek en Franeker. De plaatsing en aansluiting wordt gedaan door Tautus uit Heerenveen. Per huis gaat het om 6 tot 10 zonnepanelen. Het aantal is afhankelijk van de oppervlakte van het dak. Voor de huurders is dit zonder een directe tussentijdse huurverhoging of een eigen bijdrage. Tot nu toe doen alle bewoners mee.

 

Het voordeel van duurzaam

Het verduurzamen van woningen is voor ons een belangrijke opgave. Doel is dat in 2020 alle 16.000 huurwoningen gemiddeld energielabel B hebben. Als corporatie willen we zo de CO2-uitstoot beperken en de woonlasten betaalbaar houden. Voordelig voor portemonnee én milieu. Een rekensom; 500 woningen voorzien van zonnepanelen is een vermindering van 690.000 kg CO2 per jaar. Dit is gelijk aan de CO2-uitstoot van ruim 3 miljoen kilometers rijden in een dieselauto. 

 

Ontwikkeling al ingezet

We zetten al langer in op duurzaamheid. Zo plaatsten we de afgelopen jaren al zonnepanelen op 430 bestaande woningen. Daarnaast bouwden we 166 zeer energiezuinige woningen. Ook komen dit jaar nog zonnepanelen op 94 woningen in de Heerenveense wijk De Akkers. Het effect is een sprong voorwaarts in energiezuinig wonen voor onze huurders.

 

Duurzame stappen in 2019

Om verder te werken aan het duurzame doel zetten we ook voor volgend jaar stappen. Zo treffen we voorbereidingen om 650 appartementen en 1000 eengezinswoningen in 2019 te voorzien van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen Accolade

Naar het overzicht