Gezellig opleverfeest Wederik

Vanmiddag was het gezellig aan de Wederik in Heerenveen. Samen met Dijkstra Draisma vierden we de oplevering van de 36 nieuwe woningen. Niet alleen stonden we stil bij de nieuwbouw. Het was ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met de buurt. Zowel de bewoners van de nieuwe huizen, als andere bewoners van de Wederik waren uitgenodigd.

 

Appelgebak

Wij trakteerden de bewoners op appeltaart. Onze directeur-bestuurder Jeriça Hartholt vertelde hierbij: ‘Appelgebak staat voor gezelligheid. Met elkaar in contact komen. Het is ook een link naar de appelboom en de andere fruitbomen die in de buurt zijn geplant. Wie weet bakken jullie er over een aantal jaren een appeltaart van.’ Directielid Dirk Jan de Rouwe van Bouwgroep Dijkstra Draisma vertelde over het bouwproces en de fijne samenwerking met Accolade. Ook Nico Rispens, voorzitter van de buurtvereniging Wederik kwam aan het woord. Hij riep de bezoekers op mee te doen aan een prijsvraag. De prijs is een jaar lang gratis lidmaatschap van de buurtvereniging.

 

Bankje voor de buurt

Leerwerkbedrijf BuitenGewoon maakte een bankje voor de Wederik. Ze maakten dit van resthout dat op een andere plek overbodig was geworden. Jeriça Hartholt, Dirk Jan de Rouwe en bewoonster Sylvia de Vries namen het bankje als eerste in gebruik. Sylvia woonde eerder in een van de duplexwoningen die plaatsmaakten voor de nieuwbouw.

 

De nieuwbouw

In totaal sloopten we 48 duplexwoningen op deze plek. Er zijn nu 28 huurwoningen en 8 koopwoningen voor terug gekomen. De verhuur van de woningen verliep soepel. ‘Er is veel vraag naar betaalbare en energiezuinige woningen voor kleine huishoudens. Er kwamen dan ook veel reacties op de woningen’, vertelt Jeriça Hartholt. De huizen zijn NOM-ready, dus zeer energiezuinig. Alle woningen hebben twee slaapkamers, vloerverwarming op de begane grond, zonnepanelen en een berging. De huurprijs ligt onder de sociale huurtoeslaggrens.

 

Een andere manier van bouwen

Zes woningen werden gebouwd in droogstapelbouw. Dit is een andere manier van bouwen dan de traditionele bouw. Bouwgroep Dijkstra Draisma produceert deze woningen grotendeels in de fabriek. Op de bouwplaats worden ze in elkaar gezet en afgemonteerd.  De binnenmuren zijn betonelementen. De buitenmuur is een houtskeletbouwwand met steenstrips. Daarnaast bestaat het dak uit prefab elementen. Hier komen geen dakpannen op, maar een waterdichte laag met zonnepanelen.

 

Naar het overzicht