Start bouw 33 zeer energiezuinige huurwoningen Sneek

Donderdag 8 maart onthulde wethouder Stella van Gent van gemeente Súdwest-Fryslân zeven bouwhekdoeken aan de Furmerusstraat in Sneek. Op deze plek komen 33 energiezuinige huurwoningen. Samen met 116 kinderen van de Johannes Postschool markeerde ze daarmee de start van de bouw door VDM. De bouwhekdoeken zijn gekleurd door de kinderen van de school. Ze laten duidelijk zien dat het om duurzame, energiezuinige woningen gaat.

 

Duurzaamheid is de toekomst

‘Goed dat deze bijeenkomst start vanuit het hart van de wijk, de school’, aldus de wethouder. In haar openingswoord vertelde Stella van Gent dat duurzaamheid de grootste ambitie is van de gemeente Súdwest-Fryslân. Samen met VDM betrokken we de jeugd bij dit thema. Want de jeugd is de toekomst. De kinderen van de Johannes Postschool kregen een presentatie over duurzaamheid. Waarom is dit zo’n belangrijk thema? En wat kun je zelf bijdragen aan een duurzamere leefomgeving? Het resultaat is terug te zien op de bouwhekdoeken.

 

VDM reikt Co2 certificaat uit

Onze directeur-bestuurder Rein Swart benadrukte ook het belang van duurzame, energiezuinige woningen. ‘Zo houden we in de toekomst de woonlasten beheersbaar’. Ook sprak hij over de mogelijkheden van CO2 opslag. Algemeen directeur Jan van der Meer van VDM reikte een certificaat uit aan Rein Swart. Op het certificaat staat de hoeveelheid vastgelegde CO2 in de houtproducten die ze voor deze woningen gaan gebruiken. Hij benadrukte daarmee dat hout een duurzamer bouwmateriaal is dan bijvoorbeeld beton.

 

De woningen

De woningen komen op de plek waar tot 2012 ‘de blauwe flat’ stond. Alle huizen krijgen drie slaapkamers, vloerverwarming, een tweede toilet op de verdieping en een berging. De woningen worden gebouwd in een parkachtig gebied met een gezamenlijk binnenterrein. Dit terrein gaan we samen met de bewoners inrichten. De huurprijs van de woningen ligt onder de sociale huurtoeslaggrens.

 

NOM-ready

De woningen zijn NOM-ready. Dit houdt in dat de woningen in de toekomst eenvoudig 'Nul-op-de-meter' (NOM) kunnen worden. Een NOM-woning wekt evenveel energie op, dan dat deze verbruikt. De energierekening kan dan uitkomen op nul. Dit past bij onze doelstelling. We willen in 2040 een woningbezit dat energieneutraal is.

 

Planning

Naar verwachting zijn de woningen in het najaar van 2018 klaar. De verhuur is inmiddels gestart. Meer informatie hierover staat op www.accolade.nl/furmerusstraat.

 

 Uitreiken certificaat door VDM

Algemeen directeur Jan van der Meer reikt CO2 certificaat uit.

Kinderen Johannes Postschool Sneek

Onthulling bouwdoeken Furmerusstraat

Bouwhekdoeken Furmerusstraat

 

 

Naar het overzicht