Start verbouwing ‘It Batavus Gebou’

Historisch wonen in een pand met rijke geschiedenis

Vanmiddag startte de verbouw van een uniek historisch pand in Heerenveen. De oude Batavusfabriek aan de Parallelweg 5 wordt aan de buitenkant zoveel mogelijk in ere hersteld. In plaats van werken kan men er straks wonen. Bouwbedrijf Kolthof, J.O.N.G. Architecten, adviseur Fooq vierden met ons de start van de verbouwing. Wytze Bouma van J.O.N.G. Architecten: ‘Op deze manier krijgt dit mooie pand met rijke geschiedenis een nieuwe kans.’

 Stap naar zelfstandig wonen

Wij verhuren het gebouw straks aan zorgpartij GGZ. Zij verhuren de appartementen aan hun cliënten. De cliënten wonen hier als stap naar zelfstandig wonen. De GGZ biedt ondersteuning waar nodig. Het zijn zelfstandige woningen van ongeveer 50m2 met eigen voorzieningen. De woningen hebben het comfort van nu in een industriële sfeer. Gevels worden aangepakt en de raampartijen krijgen een originele look. Zo maken de partijen de oorspronkelijke uitstraling van de oude Batavusfabriek meer zichtbaar.

Behoud van pand met rijke geschiedenis

Het gebouw aan de Parallelweg in Heerenveen stamt uit begin jaren twintig van de vorige eeuw. Het was eerst een fabriek voor rijwielen en schaatsen. Later werd het een kantoorpand van de voorloper van Accolade. ‘De markt voor kantoren is al jaren minder goed’, vertelt Jeroen Bakker, ontwikkelaar bij Accolade. ‘Daarom kijken we vaker hoe we leegstaande panden een herbestemming kunnen geven. Waar het kan, brengen we het pand terug in oude stijl. Op deze manier behouden we dit karakteristieke pand met geschiedenis en geven dit weer een zinvolle invulling.’

Duurzaam waar het kan

Provincie Fryslân en de Rijksoverheid helpen een handje mee. Zo geeft provincie Fryslân steun onder de noemer ‘Wurkje Mei Fryslân’. De Rijksoverheid steunt het project, door ons korting op de verhuurdersheffing te geven. We kijken ook naar duurzame oplossingen. Jeroen Bakker: ‘De herbestemming op zich is al duurzamer dan volledige nieuwbouw. Daarnaast kijken we of zonnepanelen haalbaar zijn. Ook laten we het werk zoveel mogelijk uitvoeren door bedrijven en mensen uit de provincie’. De vernieuwbouw is nu gestart. Dit neemt ongeveer een jaar in beslag.

Op de foto staan v.l.n.r: Willem Bootsma en Rob Schrier (Fooq), Jeroen Bakker (Accolade), Wytze Bouma (J.O.N.G. Architecten), Piet van Zuiden en Folkert Elting (Bouwbedrijf Kolthof).

De voormalige Batavusfabriek in 1943.

Naar het overzicht