Start verduurzaming 125 woningen wijk De Swetten in Drachten

De komende jaren investeren wij in het energiezuinig maken van onze woningen. Momenteel verduurzamen wij ruim 1100 woningen in ons werkgebied. In 2020 hebben deze woningen gemiddeld energielabel B. Samen met onze huurders zetten wij deze duurzame stappen. Vandaag starten we in Drachten met het energiezuinig maken van 125 woningen in de wijk De Swetten.

Isolatie, dubbel glas én zonnepanelen


De eerste fase in de wijk De Swetten betreft 66 woningen aan De Tijen, De Meer, De Ee en De Dracht. Daarna volgen de 59 woningen aan De Kromte, De Zool en De Zanding.

Aan de buitenkant van de woning gaan we:

  • enkel glas vervangen door HR++ isolatieglas
  • isolatieglas in de voordeur en isoleren luifel bij voordeur
  • Daarnaast plaatsen we acht tot tien zonnepanelen. Het aantal panelen is afhankelijk van de mogelijkheden en ruimte.

Aan de binnenkant van de woning gaan we:

  • gevels isoleren door middel van isolatieparels
  • Dak (zolder) van binnenuit isoleren met hoogwaardige isolatieplaten
  • dakramen voorzien van isolatieglas
  • gaskachels en moederhaarden verwijderen en radiotoren aansluiten op CV-ketel.

 

Samen met huurders

Om bewoners te informeren over de voordelen van deze duurzame maatregelen organiseerden wij samen met de aannnemer twee informatiebijeenkomsten voor deze bewoners. De eerste bijeenkomst werd goed bezocht. Ook konden we diverse vragen beantwoorden over het soort werkzaamheden, de effecten van duurzame maatregelen en de planning. De bijeenkomst voor de tweede fase is op 16 mei. Daarnaast schreven we alle bewoners aan of zij ook meedoen met het plaatsen van zonnepanelen. Inmiddels is 70% hiermee akkoord. Met het plaatsen van zonnepanelen maken we de woningen nog energiezuiniger.

Duurzame woningen: de teller staat op 281 woningen

Wij verduurzaamden eind 2016 in de Professorenbuurt in Franeker 89 woningen. Op dit moment ronden we het werk in Heerenveen af. Dat gaat om 192 woningen aan de President Kennedylaan, Rembrandtlaan en omgeving. Meer weten over dit project Verduurzaming bestaande woningen.

 Een duurzame toekomst

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons. Het energiezuinig maken van onze woningen past hier goed bij. Elke stap telt, vinden we. En lang niet van elke stap die je vandaag zet, zie je morgen al het tastbare resultaat. Voor milieuwinst en sociale winst zijn volharding en lef nodig. Zo kunnen wij samen met onze huurders het verschil maken met een fijne woonomgeving. Nu en in de toekomst.

 

Naar het overzicht