Stutplan voor woongebouw Grootzand

We laten het pand aan het Grootzand 54-56 stutten. In de gevels van het woongebouw zijn scheuren te zien, die de laatste tijd erger werden. In juli is een onderzoek gestart door een constructeur. Gister werd duidelijk dat niet met zekerheid is te stellen dat het pand veilig is. Daarom vroegen we uit voorzorg aan bewoners om tijdelijk hun woning te verlaten.

 

Constructie van het gebouw
Het pand is in 1631 gebouwd. In 1906 is de gevel gemoderniseerd tot de huidige gevel. In 2014 realiseerden we zeven appartementen boven de winkel. Uit onderzoek werd duidelijk dat de scheuren in het pand te maken hebben met de huidige constructie. We richten ons nu op het veiligstellen van het pand. Vandaag is een stutplan gemaakt. Maandag start de aannemer hiervoor de werkzaamheden. De linkergevel en voorgevel worden gestut. Vandaag worden al bouwhekken geplaatst langs de voorgevel van het pand.

 

Bewoners geïnformeerd

Twee huishoudens konden vandaag weer terugkeren. De overige bewoners hebben elders onderdak. Vanmiddag informeerden we hen tijdens een bijeenkomst. Daar hoorden ze over het stutplan. We begrijpen dat deze situatie erg vervelend is en veel impact op de bewoners heeft. We willen hen zo veel mogelijk ontzorgen. Zoals het nu lijkt kunnen de bewoners op zijn vroegst na volgende week terugkeren naar huis. Wel is het voor hen mogelijk om nog spullen uit hun woning op te halen.

 

Winkel gesloten

De zeven appartementen zijn van Accolade. De begane grond heeft een andere eigenaar. Hierin zit een winkel, die tot vandaag wel geopend bleef. Vandaag is na overleg met de constructeur en de gemeente besloten ook de winkel te sluiten.

 

Hoe nu verder?

Het stutten van het pand is een tijdelijke maatregel die ervoor zorgt dat het pand weer veilig en bewoonbaar is. We gaan verder onderzoeken welke definitieve maatregelen voor het gebouw nodig zijn.

Naar het overzicht