Veldje in Jubbega omgetoverd tot bloementuin

De voormalige schapenweide aan de Bramenstraat in Jubbega is een mooie bloementuin geworden. Op initiatief van de bewoners startten wij vorig jaar met de metamorfose van het veld. Alle bewoners van de huizen om het veldje dachten mee. Het resultaat mag er zijn: een diverse duurzame tuin. Tijdens een zonnige high tea vierden we woensdagmiddag 19 september samen met de bewoners dit mooie resultaat.

Hoe ontstond de tuin?

Vorig jaar bedachten de bewoners van de Bramenstraat en Berenklauw samen met ons ideeën om het terrein te vullen. Welke bomen, planten en bloemen willen we in de tuin hebben? Vanaf het begin was er veel enthousiasme onder de bewoners. Vanuit al die ideeën kwam hovenier Buitengewoon met het voorstel van een wilde tuin. Met bloemen als klaprozen korenbloemen en echinaforce. Leuk om naar te kijken en fijn voor bijen en vlinders. De hovenier, bewoners en Accolade bespraken het ontwerp in maart vorig jaar. De buurt gaf groen licht. In mei plantte en zaaide de hovenier alles in.

Waar bestaat de tuin uit?

Het resultaat mag er zijn! Een tuin waar het goed vertoeven is en waar je steeds iets moois ontdekt. Met wilde bloemen in het gras, fruitbomen en vaste planten. Het natte stuk in het voormalige weiland werd een paddenpoel. De bankjes die er vroeger stonden keerden ook in de tuin terug. Vanuit een ander bewonersinitiatief in Jubbega kregen we de picknicktafel voor deze tuin.

Helpende hand van bewoners

Deze zomer en ook bij de aanplant vorig jaar was het erg droog. De bewoners zorgden voor de beregening van de tuin. Vele meters tuinslang waren hiervoor nodig. Ook zijn er bewoners die het hele jaar door helpen met het dagelijks onderhoud. Er stond nog één wens open: een vernieuwd hek rondom de tuin. Dat is nu ook gerealiseerd.

Hiermee is de tuin naar wens van de buurt ingericht. De bewoners vinden het belangrijk dat hun leefomgeving er mooi bij ligt. ‘Even een praatje maken als je in de tuin bent, brengt de buurt dichter bij elkaar’, volgens de bewoners.  Lees hier het volledige interview met bewoners Hans Zandstra en Afke Meijer.

 

Naar het overzicht