Vrijstaand wonen op 39m2 - een droom die uitkomt

Woningcorporatie Accolade en de gemeente Súdwest-Fryslân vonden met vrijstaande ONE-woningen van Heijmans een antwoord op de marktvraag van nu naar flexibel wonen voor kleine huishoudens. Een primeur voor Noord-Nederland. ‘Mijn eigen kasteel’, zegt de Syrische statushouder Manaf Jabor (25), ‘Alles wat ik nodig heb is er en nog gemakkelijk te onderhouden ook’. In maart verhuisde Jabor net zoals de andere kersverse bewoners naar een van de 20 nieuwe tiny houses in de Sneker wijk Tinga.
(Dit artikel verscheen op 9 april 2018 ook op Aedes.nl)

Een aantal jaren geleden kwam Jabor vanuit Syrië naar Nederland. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat hij een huis heeft voor zichzelf. ‘Ik ben blij met mijn eigen plek. Heel wat anders dan het asielzoekerscentrum in Sneek waar ik woonde en een kamer deelde met anderen, waar ik ook tevreden mee was. Maar dit is een echte woning met alles erop en eraan’, zegt Jabor.

Duurzaam wonen
De 39 vierkante meter woonoppervlak is verdeeld over twee woonlagen. All electric dus zonder gasaansluiting, duurzaam en van alle gemakken voorzien zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapruimte, eigen voordeur en buitenterras. De 20 woningen bieden een woonplek aan tien vergunninghouders en tien regulier woningzoekenden.

Snelle oplossing voor een urgent probleem
Door de toename van het aantal vergunninghouders dat in de afgelopen jaren een woning nodig heeft, was Accolade op zoek naar een snelle, tijdelijke oplossing voor een urgent probleem. ‘De druk op onze wachtlijst nam aanzienlijk toe. De ONE-woningen zijn snel te plaatsen en ook weer verplaatsbaar, een haalbare en slimme oplossing dus’, vertelt Dienke Slatman, ontwikkelaar bij Accolade.

Gedeelde tuin
De twintig woningen staan op een kavel van de gemeente Súdwest-Fryslân, nu nog een grasveld waar straks een gezamenlijke tuin komt voor de bewoners. ‘Naast mijn eigen terras, deel ik de tuin met de andere bewoners. Zo leer je elkaar toch sneller kennen. Ik zie ernaar uit om met iedereen kennis te maken. Wie weet kunnen we zelfs samen een keer eten of koffiedrinken,‘ vertelt Jabor, ‘Ik ken mijn buurman al wel. Ik heb met hem in het asielzoekerscentrum gewoond’.

Samen met Accolade gaan de bewoners binnenkort de tuin aanleggen. Slatman: ‘De verbinding tussen de bewoners is anders dan normaal. Er is geen privé qua tuin. Dat moet je natuurlijk wel willen. We denken dat hier nu een specifieke groep mensen woont die dit heel leuk vindt.’

Klein huis, grote kans
Jabor die nu vrijwilligerswerk doet, ziet zijn nieuwe huis in Sneek als een nieuw begin. Jabor: ‘Na heel veel veranderingen in de afgelopen jaren betekent dit voor mij meer dan alleen een nieuwe woonplek. Dit kleine huisje is voor mij een grote kans. Ik hoop te gaan studeren en uiteindelijk te gaan werken. Voor mij is het een droom die uitkomt’.

Primeur voor Noord-Nederland
Met een huurprijs van 597 euro per maand biedt Accolade de bewoners een unieke manier van wonen aan en helpt hiermee de gemeente met het huisvesten van vergunninghouders. Slatman: ‘Je ziet wel de gestapelde bouw in studentensteden. Maar dit type vrijstaande woning van klein formaat kennen we nog niet zo in Noord-Nederland. Met de gemeente hebben we de afspraak om de woningen over tien jaar te verplaatsen. We kijken of deze woonvorm werkt.’

Foto's: Jolanda Siemonsma

 

Naar het overzicht