Wonen als nieuw, in de straat van toen

renovatie huizen compagnonsstraat en van dekemalaan in heerenveen

We renoveren 34 huizen aan de Compagnonsstraat en Van Dekemalaan in Heerenveen. De woningen uit 1921 hebben historische waarde en zijn aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. Bij de renovatie worden de gevels in originele staat hersteld. Zo behouden de inwoners van Heerenveen een waardevol historisch straatbeeld in het centrum. En de bewoners krijgen een energiezuinige en comfortabele woning.

buitenom in originele staat

De renovatie is bijzonder. De woningen herstellen we buitenom volledig in originele staat. Zelfs de oorspronkelijke details brengen we opnieuw aan. De schoorstenen, raamroedes en de originele kleuren komen terug. En de huizen krijgen weer gemetselde bloembakken aan de gevels. Aan de binnenkant wordt alles nieuw of vernieuwd. De woningen maken een technische verjongingssprong van vijftig jaar. Het worden energiezuinige woningen, met het energielabel A+. Ook is er meer comfort, bijvoorbeeld door een tweede toilet op de verdieping.

gezamenlijke slimme aanpak

Accolade, gemeente Heerenveen, Fooq en diverse adviseurs werkten samen aan de planontwikkeling. We daagden de markt uit een goed op elkaar afgestemd plan te maken. Bouwgroep Dijkstra Draisma werkte op een slimme manier de eisen uit tot een mooi plan. De huizen krijgen een nieuwe, moderne indeling. En de woningen worden zelfs duurzamer dan het uitgangspunt was. Zo is het energielabel hoger dan gepland. En krijgen de bergingen zonnepanelen.

beleving van vroeger

Dakpannen en bakstenen van soortgelijke woningen die we niet kunnen behouden, gebruiken we voor het herstel of nieuw metselwerk. Een duurzaam idee, dat bijdraagt aan het behoud van het historische beeld. De tuininrichting en het openbare gebied maken straks de beleving van vroeger compleet. Aan de voortuintjes komen de haagjes terug. Ook pakt de gemeente de straat aan.

De Compagnonsstraat Heerenveen omstreeks 1940

De Compagnonsstraat omstreeks 1940.

Naar het overzicht