Lange West

Aan de Lange West in Drachten gingen we aan de slag met een bijzonder project. Lange West 70 t/m 92 is het eerste appartementencomplex dat we helemaal 'NOM' maakten. 'NOM' staat voor 'Nul op de Meter'. Een NOM-woning wekt evenveel energie op, als de bewoner over een heel jaar gebruikt. Eerder maakten we al woningen helemaal energieneutraal. Dat we dit nu ook bij een flatgebouw hebben gedaan is uniek!

Wat deden we precies doen?

De buitenkant van de flat isoleerden wij maximaal. Er zit nu als het ware een dikke deken om het gebouw heen. De beglazing vervingen we voor driedubbel glas. De balkons kregen een extra kozijn. In de winter is dit dan een extra kamer. In de zomer openen de bewoners de ramen en ontstaat er weer een balkon. De Cv-ketel maakte plaats voor een lucht-water-warmtepomp. De woningen hebben geen gasaansluiting meer. Koken gebeurt elektrisch. Elke bewoner koos een nieuwe keuken uit. Daarnaast hebben alle woningen nu een beter ventilatiesysteem (ClimaRad). En er zitten zonnepanelen op het dak en aan de gevel. De zonnepanelen wekken per woning gemiddeld 3800 kw op. Dit is genoeg om de energierekening ongeveer op € 0 uit te laten komen.

Lagere maandlasten

De bewoners van De Lange West betalen nu € 80 meer huur dan voorheen. Daar staat tegenover, dat ze bij normaal energieverbruik géén energierekening meer ontvangen. De woningen hebben een slimme meter, zodat het energieverbruik goed te monitoren is. Ook krijgen de bewoners informatie over het omgaan met energie. Bij normaal energieverbruik gaan de maandlasten van de bewoners dus omlaag. 

Wat is de planning?

De oplevering vierden we op donderdag 29 juni 2017. Op 20 juni organiseerden we met Jorritsma Bouw een symposium, waarbij we collega-corporaties alvast het resultaat lieten zien.

Symposium op 20 juni 'Circulair en energiezuinig denken en doen' met bezoek op locatie Lange West in Drachten