Tinga - tijdelijke woningen

Wij maakten in overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân plannen om twintig tijdelijke woningen te bouwen in de wijk Tinga in Sneek. Dit worden ook wel ONE-woningen genoemd. Het zijn woningen voor een- of tweepersoonshuishouden(s) met één slaapkamer. Deze woningen blijven maximaal tien jaar staan. De locatie ligt naast De Spil aan de zijde van de Eekmolen.

Waarom kiezen we voor tijdelijke woningen?

In Sneek is een tekort aan woningen voor kleine huishoudens. Ook hebben de gemeente en Accolade de taak om de vluchtelingen met een verblijfstatus een woning te bieden. We maakten met elkaar de afspraak om tien woningen toe te wijzen aan statushouders. Op dit moment is de vraag naar woningen voor beide groepen actueel. Het is lastig te voorspellen of deze vraag in de toekomst blijft. Dat vraagt om flexibiliteit. Daarom kiezen we voor tijdelijke woningen op deze plek. Heijmans ONE biedt een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige oplossing voor dit vraagstuk. 

Compact en slim ingericht

De ONE-woning is een compact en slim ingericht huis. De 39 m² woonoppervlak is verdeeld over twee woonlagen. Alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapruimte, eigen voordeur en buitenterras.

Duurzaam bouwen en wonen

De woning is all electric. Er is geen gasaansluiting. De ecologische voetafdruk van deze woningen is veel kleiner. Het gebruikte materiaal is zo duurzaam mogelijk en grotendeels herbruikbaar. Daarmee sluiten deze Heijmans ONE-woningen naadloos aan op onze visie. Wij werken volgens The Natural Step, een methode voor organisaties om volledig duurzaam te worden. Het streven naar een energieneutraal woningbezit in 2040 hoort hier ook bij.

Planning

Op 16 januari 2018 startte de plaatsing van de twintig woningen. In februari leverden we de woningen op.

In de pers

Er is veel aandacht voor de ONE-woningen in de pers. Omrop Fryslân maakte er een mooie reportage over.