Wederik

Sinds 1972 stonden aan de Wederik 48 duplexwoningen. De woningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom bouwde aannemer Dijkstra Draisma, in opdracht van ons, hier nieuwe energiezuinige woningen voor kleine gezinnen. In totaal bouwden ze 28 huurwoningen en 8 koopwoningen. De  woningen zijn allemaal verhuurd.

Wat voor woningen zijn het?

De huur- en koopwoningen zijn geschikt voor alleenstaanden en kleine gezinnen. Er zijn drie verschillende woningtypes: Gras, Klaver en Weide. De oppervlakte van de huizen is zo'n 65 tot 70 m2. De huizen hebben twee slaapkamers en zijn zeer energiezuinig. Zo is er balansventilatie en drielaags glas. Daarnaast hebben de huizen vloerverwarming op de begane grond, zonnepanelen en een berging.  De huurprijs is € 592,55 per maand, exclusief het glas- en servicefonds.  Daardoor is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Wat is het verschil tussen de typen woningen?

De woningen van het type Gras hebben een pergola. De woningen van het type Weide hebben extra zonnepanelen (20 stuks) en zijn daardoor nog energiezuiniger. Dit type woningen zijn droogstapelbouw. Dit is een andere manier van bouwen dan de traditionele bouw. De muren worden niet gemetseld maar zijn gemaakt van steenstrips. De voorbereidingen van de bouw van deze woningen gebeurt grotendeels in de fabriek. De bouwtijd is dan ook korter dan de traditionele bouw. De groenstroken tussen de woningen richten we samen met de nieuwe bewoners en Gemeente Heerenveen in.

NOM-ready woningen

De woningen zijn 'NOM-ready'. Dat betekent dat ze in de toekomst eenvoudig Nul Op de Meter (NOM) gemaakt kunnen worden. Een NOM-woning wekt zoveel energie op, als er bij normaal gebruik nodig is. De energierekening bij een NOM-woning kan daarom nul worden.

Hoe gaat het verder?

In mei 2018 was de oplevering van de eerste woning. Inmiddels zijn alle woningen opgeleverd. Ook de koopwoningen van Dijkstra Draisma zijn verkocht. Op 19 december 2018 vierden we een opleverfeest met de bewoners.