Willem de Zwijgerstraat

Aan de Willem de Zwijgerstraat in Sneek zijn we bezig met een bijzonder project. Het is onderdeel van een zogeheten Buurtmakerspilot. Buurtmakers is een leer- en onderzoekstraject dat wij samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Twynstra Gudde doorliepen. Hierin onderzochten we wat er op het gebied van bewonersinitiatieven speelt in onze wijken. Hierna merkten we vier projecten aan als buurtmakerspilot.

Wat is een buurtmakerspilot?

Wat dit project anders maakt dan andere projecten is, dat we bewoners al vanaf het begin af aan meenemen in het traject. Bij de woningen in deze straat is onderhoud nodig. Maar wát we precies gaan aanpakken en hoe we dat gaan doen? Dat bepalen we samen met de bewoners.

 

Aftrap op 6 november 2017

Vorig jaar, op 6 november, nodigden we de bewoners uit voor een bewonersavond. We vroegen de aanwezigen wat ze graag verbeterd willen zien aan hun woning. We gingen in groepjes aan de slag. Uiteindelijk haalden we ongeveer 180 punten op. Op 20 november gingen we met een groep bewoners kijken welke van deze 180 punten we met elkaar het meest belangrijk vinden. Daarna kwamen we op 15 januari met een technische vertaling van alle verbeterpunten.

 

Toplist

Hieronder staan de belangrijkste opgehaalde punten.

Woonomgeving 

Verkeer 

 1. Verkeer (te snel en verkeerde telling geweest) 
 2. Vrachtwagens door de straat 
 3. Auto parkeren op de stoep 

Stegen 

 1. Stegen opwaarderen (verzakken steeg / onderhoud, steeg verlichting te weinig i.v.m. veiligheid, waterafvoer in de stegen en straat - staan blank, onverzorgde stegen) 

Tuinen 

 1. Onderhoud tuinen voor en achter (veel onkruid), Tuinonderhoud, hoe ouder de bewoner wordt hoe minder de bewoner kan. Betreft bestrating tuinonderhoud. 
 2. Schuttingen achterkant project van maken (betere uitstraling) 

Buitenkant van de woning 

Duurzaamheid 

 1. Glas isoleren - enkel glas wijzigen in dubbel glas 
 2. Isoleren (algemeen) 

Optie: Zonnepanelen 

Onderhoud 

 1. Schilderwerk (verveloos, nieuw kleur voorstel) 
 2. Voegwerk slecht 
 3. Buitendeuren vervangen 

Binnenkant van de woning 

Binnenklimaat 

 1. Verbeteren van het binnenklimaat (Ventilatiesysteem badkamer, ventilatie douche verbeteren d.m.v. mechanische afzuiging i.v.m. schimmel, keuken ventilatie is slecht, slechte ventilatie, slechte ventilatie wc, luchtroosters in alle vertrekken i.v.m. schimmel) 
 2. Verwarming verbeteren, radiatoren blijven onderaan koud 

Douche 

 1. Dakraam aanbrengen in badkamer 
 2. Nieuwe douche/badkamer - toekomst proof 

Toilet 

 1. Nieuwe wc 
 2. Tweede wc boven 

Onderhoud 

 1. Vervangen binnendeuren, met name is de douche (vochtig) 

Verbeteringen 

Optie: Dakkapel op achterkant 

Optie: Wasmachine verplaatsen naar bijkeuken (berging) 

 

Welke stappen zetten we al?

Dat er een speeltuin in de wijk komt is een feit. We stemmen dit verder af met de gemeente. We hopen dat de vier speeltoestellen zo snel mogelijk geplaatst worden. Verder bereiden we al voor op het werk, door nestkasten te plaatsen in de wijk. Dit doen we voor dieren zoals onder andere vleermuizen. Dit is nodig vanuit de wet natuurbescherming.

 

Hoe ver zijn we nu?

De technische vertaling werkten we verder uit. Drie bewoners hebben we bereid gevonden om met ons het aannemerstraject in te gaan. Eind mei 2019 komen drie aannemers met een voorstel. Begin juni presenteren ze dit aan ons. Samen met de bewoners van deze klankbordgroep kiezen we straks een aannemer voor het werk. 

 

Lees voor meer informatie ook onze nieuwsbrieven.