U kunt uw huurovereenkomst opzeggen via MijnAccolade. Ook mag u het schriftelijk aan ons doorgeven of per e-mail. De huur mag eindigen op elke werkdag van de maand. We hebben een opzegtermijn van minimaal één maand en maximaal drie maanden. De datum waarop wij de huuropzegging ontvangen is leidend.
U heeft een opzegtermijn van minimaal één maand en maximaal drie maanden. U mag dus ook twee maanden voordat u verhuist, de woning opzeggen. Dit kan op elke werkdag. Op deze manier weet u eerder hoe u uw woning moet achterlaten. En heeft u meer kans dat een volgende huurder uw zaken overneemt.
De huur mag eindigen op elke dag van de maand. U hoeft dus niet per se de huur te laten eindigen aan het einde of aan het begin van de maand. Het is maar net welke dag en datum u het handigst uitkomt. Let erop dat u uw nieuwe adres of een correspondentieadres aangeeft.
Lever een kopie van de overlijdensakte in. Geef uw correspondentieadres en telefoonnummer door bij de huuropzegging. Alleen dan kunnen we de opzegging in behandeling nemen. Een huuropzegging is definitief, u kunt hier niet op terugkomen.
U kunt de huur op iedere dag van de maand opzeggen. Minimaal één en maximaal drie maanden van tevoren. Het opzeggen kan:
We gaan er vanuit dat u de sleutels op de laatste huurdag inlevert. Als de sleutels bij ons binnen zijn, gaan we de woning verhuurklaar maken voor de volgende huurder. Levert u de sleutels te laat in? Neem dan contact met ons op. Wij zullen de kosten van het te laat inleveren van de sleutels bij u in rekening brengen.
De kosten van de ontbrekende sleutels brengen wij bij u in rekening. Levert u de sleutels te laat in? Dan bent u aansprakelijk voor alle hieruit voortvloeiende schade.
Tijdens een vooropname loopt onze medewerker mutatie samen met u de woning door. Wij vertellen u wat in uw woning kan blijven zitten en wat u eventueel moet aanpassen, verwijderen of repareren. U ontvangt een opnamerapport waarin de opleverafspraken staan. U kunt zelf zorgen voor een juiste oplevering of dit tegen betaling door Accolade laten doen. Levert u de woning niet volgens afspraak op, dan verrekenen wij de herstelkosten met u in de eindafrekening. |
De sleutels van alle toegangsdeuren, berging, balkon en brievenbus legt u op het aanrecht. De algemene voordeursleutel doet u in het sleutelkluisje dat u hebt ontvangen bij de vooropname. Dit kluisje hangt u over de voordeur heen. U kunt nu de deur achter u dichttrekken. Het kluisje blijft tussen de deur hangen. |
Laat de woning en berging achter zoals beschreven in het opnamerapport.Laat geen vuil en afval achter. Let hierbij vooral op aanrecht, kookhoek, douche en toilet. Leeg de containers. Laat de tuin netjes achter. Verwijder alle vloerbedekking, lijmresten, stickers, etc. Alles wat oorspronkelijk bij de woning hoort, moet aanwezig zijn. |
Is de nieuwe huurder nog niet bekend? Dan moet u de woning leeg opleveren. |
Het is belangrijk voordat u gaat verhuizen dat u een inboedelverzekering afsluit. Heeft u al een inboedelverzekering? Geef dan aan uw verzekeraar door dat u gaat verhuizen en geef uw nieuwe adres door. Vraag bij uw inboedelverzekering na of u ook dekking heeft tijdens de verhuizing. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dit hangt van van uw polis.
Wanneer u onder beschermingsbewind staat mag u niet zelf de woning opzeggen. Dit zal de bewindvoerder voor u moeten doen. Wanneer u onder WSNP bewind staat, mag u dit wel zelf doen.
U kunt de huuropzegging niet terugdraaien. De huur is opgezegd zodra het verzoek door ons is ontvangen. Daar is verder geen instemming of bevestiging van de verhuurder voor nodig.